In Nederland dreigt het Belastingplan van het kabinet Rutte te sneuvelen, waardoor burgers geen lastenverlichting zouden krijgen in 2016. Frankrijk wil fiscaal juist gas geven met extra uitgaven voor terrorismebestrijding. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.D66-leider Alexander Pechtold heeft geen boodschap aan de noodkreet van de Europese Centrale Bank dat lidstaten met ‘fiscale armslag’ deze moeten benutten om de economie te stimuleren. Pechtold zei dinsaddagochtend tegen het AD dat D66-senatoren vandaag tegen de door het kabinet voorgestelde lastenverlichting van 5 miljard euro zullen stemmen. “Dit is Sinterklaas spelen voor de verkeerde doelen”, aldus Pechtold, die vindt dat het plan niet groen genoeg is en dat de beloofde banengroei van 35.000 te laag is.

Zonder de steun van de oppositie kan het kabinet het pakket niet door de Senaat krijgen. Vice-president Constancio van de ECB zei maandag dat landen met lage begrotingstekorten en staatsschulden, zoals Duitsland en Nederland, fiscale stimulering moeten doen om de vraagkant van de economie te steunen. Eerder deze maand voorspelde de Europese Commissie dat volgend jaar de Nederlandse staatsschuld daalt naar 67,9 procent van het BBP en het begrotingstekort naar 1,5 procent.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2.Frankrijk blijft daarentegen voor de rest van het decennium de Europese begrotingsregels aan zijn laars lappen. President Hollande gaat de overheidsuitgaven aan veiligheid en defensie flink opschroeven en daarbij 17 duizend mensen in dienst gaat nemen. Hollande zei op maandag in het parlement dat Frankrijk in staat van oorlog is met Islamitische Staat en dat daarom “het veiligheidspact prevaleert boven het [groei- en stabiliteitspact].”

Hollande zei dat Frankrijk zich beroept op Artikel 42.7 van het Verdrag van Lissabon, de solidariteitsclausule die inhoudt dat lidstaten in dit geval Frankrijk hoe dan ook te hulp moeten schieten in een noodsituatie. De Europese Commissie voorspelde eerder deze maand dat het Franse begrotingstekort de komende jaren marginaal boven de 3 procent zal liggen, maar die verwachtingen blijken nu veel te optimistisch te zijn. Frankrijk heeft overigens geen enkel probleem om de oorlog met de Islamitische Staat te financieren. Sinds de aanslagen is de Franse 10-jaars rente gedaald van 0,87 naar 0,85 procent. Sinds vrijdag is de Duitse 10-jaars rente, de barometer voor de kapitaalmarktrente in de Eurozone, met 0,03 procentpunt gedaald.

3.Griekenland heeft vanochtend met de Eurozone een definitief akkoord bereikt over de uitbetaling van een kleine tranche noodleningen ter waarde van 2 miljard euro. Volgens persbureau Reuters zei minister van Financiën Tsakalotos dat “er een akkoord is voor alle mijlpalen… voor alles dat vereist is.” Het Griekse parlement zal waarschijnlijk later deze week akkoord gaan met de bezuinigingen en hervormingen die Tsakalotos heeft afgesproken met de Eurozone.

De Eurozone zal daarna op zijn beurt en met ongeveer een maand vertraging de 2 miljard euro over maken. De derde Griekse noodsteunregeling, die afgelopen zomer werd afgeschreven als een onmogelijke opgave voor Athene, overtreft alle verwachtingen. Griekenland heeft daarom waarschijnlijk veel minder nodig dan de 86 miljard euro die voor de steunreegling is begroot. Zo blijkt dat de krimp van de economie veel minder sterk is dan gevreesd. Daarnaast hebben Griekse banken mogelijk minder dan 10 miljard euro aan staatssteun nodig – 15 miljard euro minder dan begroot – omdat er bij private beleggers meer dan genoeg interesse is om deel te nemen aan de herkapitalisatie van het bankwezen. Bovendien keldert de Griekse rente in rap tempo, waardoor het land weer kan geen nadenken over de uitgifte van een obligatielening.

4.Voor doemscenario’s over de euro moet u tegenwoordig niet in Griekenland, maar in Finland zijn. Het Finse parlement gaat de komende maanden een debat houden over uit de euro stappen – Finexit. Finnen hebben namelijk genoeg handtekeningen verzameld (meer dan 50.000) om zo’n debat te forceren.

De initiatiefnemers van de petitie willen een referendum over een Finexit, maar zover lijkt het niet te komen. In het parlement is een meerderheid vóór het lidmaatschap. Bovendien blijkt uit opiniepeilingen dat ongeveer twee derde van de Finnen voor de euro is. Desalniettemin is de economische nood hoog. Finland behoort tot de zwakste economieën in de eurozone, ondanks de hoge kredietwaardigheid van de staat. De economie is ongeveer 8 procent kleiner dan in 2008. Daarmee bevindt het land zich in een depressie, evenals Italië, Portugal, Griekenland en Spanje (zie grafiek). Veel Finnen kijken jaloers naar buurland Zweden. Zweden heeft met zijn eigen monetaire beleid zijn valuta wel kunnen devalueren, waardoor de economie inmiddels bijna 8 procent groter is dan in 2008.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

GDP

5.Verzekeraar Delta Lloyd was dinsdag een van de koplopers in een groene AEX nadat de verzekeraar eindelijk een nieuwe financieel topman heeft aangesteld. Clifford Abrahams gaat per 1 januari 2016 aan de slag als chief financial officer.

Abrahams is al goedgekeurd door toezichthouders DNB en AFM. Delta Lloyds vorige financiële baas Emiel Roozen moest in augustus gedwongen opstappen omdat hij in ongenade was gevallen bij DNB. Abrahams is overigens een oude bekende van Delta Lloyd. Abrahams vorige werkgever is de Britse verzekeraar Aviva. Aviva verkocht in 2009 het meerderheidsbelang in Delta Lloyd deels via een beursgang. Abrahams was bij Aviva destijds verantwoordelijk voor de beursgang van Delta Lloyd.

6.Een andere uitblinker op het Damrak is uitzender Randstad, dat tijdens een beleggersdag meevallende cijfers bekendmaakte die een positiever beeld geven van de Europese economie. Randstad zei dat de autonome omzet per gewerkte dag met 7,7 procent groeide in oktober. In het derde kwartaal bedroeg de groei 5,4 procent, waarbij aan het einde van het kwartaal de groei was aangetrokken naar 5,7 procent. Randstad zei dat de positieve trend doorzet in november. Daarbij was de groei in Europa met 8 procent sterker dan die in de VS van 6 procent. Leuk voor beleggers was dat de brutowinst in oktober sterker groeide dan de omzet.

7.Europese beurzen hebben vanochtend een opluchtingsrally ingezet, waarbij vooral grondstofgerelateerde fondsen zoals oliereus Shell en handelshuis en mijnbouwreus Glencore in trek zijn. Beleggers lijken minder bezorgd te zijn vanwege de tereuraanslagen in Parijs. Daarnaast zakte de euro/dollar naar 1,0643, het laagste niveau sinds april.

De zwakkere euro is het gevolg van speculatie op verregaande monetaire verruiming door de ECB begin volgende maand. Naast een uitbreiding van het obligatieaankoopprogramma overweegt de ECB ook een verlaging van de depositorente die banken moeten betalen aan de centrale bank. ECB-topmannen Praet en Nowotny wakkerden de speculatie op monetaire verruiming verder aan door te zeggen dat de centrale bank een Japan-scenario wil voorkomen (hint: de toestand in de eurozone is veel erger dan het ooit in Japan is geweest).

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl